makaron z sosem kalafiorowym

Makaron z sosem kalafiorowym

Kto powiedział, że kolacja musi być nudna ? Moja inwencja twórcza objawia się głównie w kuchni, a że przy tym nie lubię spędzać w niej pół dnia, danie musi być proste, szybkie, kolorowe i przede wszystkim zdrowe. Moja propozycja na dziś to makaron z sosem kalafiorowym podany z rukolą i czarnymi oliwkami.

Składniki:

  • makaron (u mnie orkiszowy pełnoziarnisty)
  • 1 główka kalafiora
  • mleko roślinne u mnie ryżowo – migdałowe (w zależności od tego jaką konsystencję lubicie tyle dajecie)
  • oliwki ok. 12 sztuk
  • duża garść Rukoli
  • sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie można dodać masło klarowane ? ja nie dawałam

Sposób przygotowania:

Kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 -30 minut). Utłuc ubijaczką do ziemniaków na puree, dodać mleko, pieprz biały, sól i minimalnie gałki muszkatołowej. Oliwki pokroić, rukolę dokładnie umyć i osuszyć. Na ugotowany makaron wylać sos, posypać oliwkami i rukolą.

Smacznego 🙂