kulki Rafaello

Kulki Rafaello

Ostatnio prześladują mnie reklamy Rafaello – są wszędzie,  a że jestem wzrokowcem, to od razu mam ochotę na małe co nieco. Stąd mój pomysł na zdrowszą wersję słynnych słodkich kulek.

Składniki (ok. 20 kulek):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek wiórków kokosowych + do obtoczenia
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 szklanki mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotować pół na pół z mlekiem i wodą tak aby wchłonęła ona całą wodę około 20 – 25 minut. Do kaszy dodać 6 łyżek uprażonych wiórków kokosowych, aromat migdałowy, masło klarowane i jak kasza ostygnie miód. Masę włożyć na 2 godziny do lodówki po czym lepić kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych.