krem z warzyw

Krem z warzyw (kalafior, marchewka, seler)

Jestem fanką prostoty, uwielbiam mało składnikowe, nieskomplikowane, z małą ilością przypraw potrawy. Uważam, że sam smak owoców i warzyw jest na tyle dobry, że nie ma potrzeby dodawać jeszcze tony przypraw. A ta zupa to powrót do dzieciństwa? Jest lekkostrawna, delikatna i sycąca. Idealna także dla dzieci ?

Składniki:

  • główka kalafiora
  • 2 średnie marchewki
  • ? korzenia selera
  • sól morska do smaku

Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć. Kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę obrać i pokroić i średnie plasterki, seler obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości warzyw. Około 20 ? 30 minut. Warzywa wyciągnąć z garnka najlepiej cedzakiem i przełożyć do blendera kielichowego (można poczekać aż trochę ostygną ? ja jednak tego nie robię) zblendować i dodawać stopniowo wodę w której były gotowane warzywa aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotową zupę przelać do garnka i dopiero dodać sól morską do smaku. Podawać z ryżem.

 

2 thoughts on “Krem z warzyw (kalafior, marchewka, seler)”

  1. Jedzenie białego ryzu, który nie jest moczony wcześniej w wodzie co najmniej 24 h nie jest niczym zdrowym. pomysł nawet ok ale w tych przepisach do zdrowia wiele brakuje. pozdrawiam

    1. Dziękuję za komentarz. Zgadzam się, że ryż biały nie jest najlepszym wyborem, aczkolwiek nie zabroniłabym go jeść w takim wydaniu. Na tym zdjęciu został użyty ryż basmati, jest on najszlachetniejszą odmianą ryżu – polecany jest dla chorych na celiakię, a także przy schorzeniach jelita grubego. Bezpiecznie mogą go jeść również niemowlęta. Ponadto ryż basmati wzmacnia śledzionę i żołądek. Pozdrawiam 🙂

Comments are closed.