wegańska Granola

GRANOLA
(Porcja na ok. 6 szklanek)

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 1/4 szklanki (100 g) płatków migdałowych
  • 1/4 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych
  • 1/4 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szklanka suszonych owoców (rodzynek, jasnych rodzynek, żurawiny, posiekanych moreli — możesz wykorzystać jeden rodzaj owoców lub zmieszać je w dowolnej kombinacji)

Rozgrzej piekarnik do 150°C. Płatki owsiane rozłóż na dużej blasze do pieczenia o wysokich brzegach i piecz je, od czasu do czasu mieszając, przez około 15 minut, aż będą lekko uprażone. W dużej misce połącz migdały, wiórki kokosowe i sól. W malej misce wymieszaj syrop klonowy i olej.Uprażone płatki wsyp do migdałów z dodatkami. Następnie dodaj wymieszane syropy i dokładnie wszystko połącz. Wysmaruj tłuszczem blachę. Muesli rozłóż równomiernie na blasze i piecz je, mieszając od czasu do czasu, aż będzie złotobrązowe, przez ok. 20 – 25 minut (mieszanina będzie wyglądać nadal na gorąca i mokra – i taka tez będzie w dotyku). Domieszaj do muesli suszone owoce, a następnie pozostaw do wystudzenia na kratce z piekarnika. Przechowuj w szczelnym pojemniku.