ciasto makowe z białek

Na dworze coraz zimniej, więc też ochota na ciasta z bakaliami wzrasta – przynajmniej tak jest w naszym przypadku. Dzisiaj padło akurat na ciasto makowe – uwielbiam je za to, że robi się je szybko, jest pyszne i każdy może wrzucić do niego to co lubi 😉
Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maku suchego (nie mielić!)
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • 1/2 szklanki zimnego stopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 – 1 szklanka bakalii (orzechy, migdały,rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone owoce)
  • kilka kropel ulubionego aromatu do ciast

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Do otrzymanej masy dodać mąkę, mak, proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło, wymieszać. Piec w keksówce około 40 minut w temperaturze 180 stopni, od góry podczas pieczenia przykryć  folią aluminiową, by się mocno nie przypiekło. Piec do tzw. suchego patyczka.