ciasto czekoladowe 3

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Kto mnie zna ten wie, że jakiś czas temu mój organizm przestał tolerować jajka. W związku z tym jeśli mogę zjeść jakieś ciacho bez nich – moja mała wewnętrzna Agusia zaczyna robić fikołki. To ciasto jest pyszne, wilgotne, czekoladowe i sycące. Smak czekolady idealnie komponuje się z wiśniami w rumie.

Składniki

  • 2 puszki fasoli czerwonej (u mnie firmy Pudliszki)
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 1,5 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g wiśni w rumie (rozmroziłam wiśnie i zalałam je rumem)
  • cynamon
  • aromat migdałowy
ciasto czekoladowe 3
ciasto czekoladowe

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki z wyjątkiem wiśni zblendować na gładką masę. Gotową masę wyłożyć na keksówkę, powpychać odsączone wiśnie. Piec w keksówce 10 x 23 cm w 180 C (termoobieg) 35 minut. 10 minut przed końcem włączyć termo obieg + dolna grzałka. Kroić dopiero po wystudzeniu.