ciasteczka mocno czekoladowe

Rozpływające się w ustach, dla prawdziwych czekoladożerców!

CIASTKA CZEKOLADOWE DLA PRAWDZIWYCH CZEKOLADOŻERCÓW
Składniki na 16 sztuk:

  • 100 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 40 g cukru do wypieków
  • 60 g masła
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej może być smakowa (dałam Lindta gorzką z pomarańczą)

Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu. Dodać masło, wyrobić palcami jak na kruszonkę. Dodać syrop, posiekaną czekoladę i delikatnie wyrobić, by ciasto się połączyło, uformować kulę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć. Piec 8 – 10 minut w temperaturze 180ºC. Studzić najpierw na blaszce (będą bardzo miękkie), po 3 minutach na kratce.